Despre fondurile europene. Partea a III-a

Iți place acest articol?

Cum se scrie un proiect

În primul rând trebuie avut în vedere faptul că nu există un set de reguli de aur pentru scrierea unui proiect. Există însă, o serie de reguli care se găsesc în legislația națională, pe site-ul MFE, site-urile MDRAP, site-urile MADR, respectiv în ghidul solicitantului aferent fiecărui apel de proiecte. Solicitantul trebuie să identifice PO, axa prioritară și acțiunea în care se încadrează nevoia pentru care se dorește finanțare. Ulterior acestei etape, pentru scrierea proiectelor trebuie avute în vedere prevederile din:

  • Regulamentele europene care stabilesc cadrul procedural al fondurilor europene;
  • Legislația națională;
  • Ghidul solicitantului – condiții specifice privind accesarea finanțării europene, aferent PO vizat.

Un document esențial care necesită consultarea solicitantului este reprezentat de Grila de evaluare. Astfel, solicitantul află care sunt elementele supuse evaluării care ghidează procesul de evaluare și pe care ar trebui să insiste în scrierea cererii de finanțare.

Ce este un program operațional

Un program operațional este documentul strategic multianual (pe 7 ani) prezentat de un stat membru și adoptat de Comisia Europeană, care definește o strategie de dezvoltare corespunzătoare obiectivelor tematice și priorităților de investiții din cadrul Politicii de Coeziune a UE, asumate prin Acordul de Parteneriat 2014-2020, și care se finanțează din FEDR, FC, FSE și FEPAM. Mai multe detalii AICI

Ce apeluri de proiecte sunt deschise

Lista apelurilor deschide de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene o puteți consulta AICI.

Sursă: Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene. Oportunități de Finanțare UE

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *