Ce este denunțul anonim

Iți place acest articol?

Potrivit legii, denunțul (ca și plângerea) trebuie semnat de autorul său, autor care trebuie să-și indice numele ( real) și domiciliul (real). Din aceste motive, un denunț nesemnat sau fără datele de identificare ale denunțătorului nu poate fi constituit un act valabil de sesizare a organelor de anchetă. (pachet, poliție)

Dar, în măsura în care denunțul anonim cuprinde descrieri exacte și detaliate ale unor fapte și indică dovezi certe, probe concrete și verificabile, care atestă existența faptelor relatate, el poate fi valorificat ca temei pentru sesizarea din oficiu a organelor de anchetă. Aceasta deoarece, potrivit legii ( art.288 din Codul de Procedură Penală) organul de urmărire penală este obligat să se sesizeze din oficiu atunci când află pe orice altă cale. ( altă cale decât plângerea sau denunțul), că s-a săvârșit o infracțiune.

Desigur, moralitatea denunțului anonim comportă numeroase discuții și serioase rezerve, dar trebuie avute în vedere și realitățile ce țin de actualitatea și specificului mediului social. În cazul unor infracțiuni comise de persoane influente, cu relații în mediul interlop și nu numai, devine extrem de riscantă denunțarea unor astfel de fapte de către cei care au aflat de săvărșirea lor. În astfel de cazuri, indicarea numele și adresei îl transformă pe denunțător într-o țintă vie și este de înțeles, într-o anumită măsură, dorința acestuia de a-și păstra anonimatului.

Stă în deplina putere a organului de anchetă de a aprecia dacă un denunț anonim, în raport de conținutul său concret și de probele pe care indică, este ,,opera’’ unei ,,reclamagiu de profesie’’ sau conține informații suficient de relevante pentru a sta la baza unei sesizări din oficiu, ca informații care provin de la o sursă care încearcă să se protejeze de represaliile celui/celor vizat/ți.

Dacă prin plângere sau denunț se aduc ,,acuzații’’ neadevărate, autorul lor săvârșește infracțiunea de inducere în eroare a organelor judiciare prevăzute de art.268 Noul Cod Penal.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *